Halloween vs Tot Sants

1 de Novembre de 2007

Ja fa una anyets, que està notant-se la influència americana de celebrar haloween per aquestes terres. Potser al poble no es note tant, però conforme vas baixant, descobreixes que és molta gent la que farà una festa de disfresses (de zombies, vampirs, bruixes, carabasses i tot això) la nit del 31 d'octubre, i són molts els xiquets que van casa per casa amb això del "truco o trato", que s'assembla a això d' anar a demanar l'aguinaldo en nit bona, però més artificial, i sense panderetes.

A mi, personalment, esta celebració em resulta un poc fastigosa, no sé a la resta que us semblarà. Però ací, la festa és Tot Sants, i encara que em semble que recordar als familiars i amics que ja no estan ha de ser una cosa de tot l'any, i no només d'un dia, és eixa la celebració amb la que em sent identificada. I no amb una muntonada de borinots, disfressats amb vestits comprats al centre comercial.

Anem a vore, aclarim conceptes:

1- Som castelluts, valencians, espanyols o el que vulgueu ser (no vaig a entar ara en discussions nacionals)
2- No som americans
3- Tot Sants és la nostra celebració
4- Les disfresses es celebren en carnaval, que són en febrer

Que es vulga aprofitar la nit del 31 d'octubre per anar de festa em pareix fantàstic (ja que no treballem al dia següent...), però ja que tenim una festa pròpia, celebrem-la, i no fem nostres celebracions que no ho són. Sobretot si són americanes...Una cosa que estiga bé!

3 comentarios:

Anónimo dijo...

Ja veus, jo no puc amb això de Halloween. No se m'ha arrimat ningún xiquet disfreçat per a demanar-me res, i millor, peruqe no sé quina barbaritat li soltaría (segur que li diria que no sóc americà o alguna cosa així). En fi, com als que viuen del consumisme els interesa... doncs ho promocionen. El millor de tot es que després la gent va dient "Es que els americans tenen cada cosa...", i es per a dir-los "doncs be que fas tú eixes mateixes coses". On anirem a parar?

Albert Miret Ballester dijo...

Totalment d'acord amb la vostra reflexió. Disortadament ès una moda que va imposant-se; cal que evolucionen i renovem les tradicions però no deixar-les de costat o voler-les substituir per altres que res tenen a vore amb nosaltres.
Però bè, cadascù que faça el que crega convenient.

administrador dijo...

Em pareix una estupidesa incloure el Halloween en la nostra cultura festiva. Després de tot, és un més dels efectes globalitzadors de la TV. Però si la festa del Halloween l´estan exportant els americans, en realitat el seu origen es troba a Irlanda. D´allí, a través de la colonització arribà als actuals EEUU, i ara.... qualsevol para els peus a la "gran potència"...