L'egoísme..

16 de Setembre de 2007

L'altre dia, tenint una conversació molt interessant en un amic, vaig decidir que tenia que escriure alguna cosa sobre l'egoísme
En primer lloc, busquem al diccionari "egoísme", i trobem:

- Egoísme: excessiu amor de sí mateix que fa atendre únicament a l'interés propi, fins i tot fent dany alié.

Jo crec que tothom, alguna vegada ha sigut o será egoísta, i a causa d'això, tothom ha fet, o farà mal a altra persona en algun moment de la seua vida.
La qüestió és: On es troba l'equilibri? És a dir, com s'aconsegueix atendre únicament a l'intrés propi sense fer dany alié? O és que son dues coses que no poden anar mai unides?

Hi ha persones que intenten amagar l'egoísme, o potser no ho intenten, i és un impuls inconscient...És quan, per exemple, es demana atenció a la parella. Quan la parella té molta feina, o poc temps lliure, i se li demana més temps. Temps que ha de restar-se a ella mateixa, per dedicar-nos a nosaltres no? Això es una forma d'egoísme.

D'altres, i no se si és que està ara de moda, van presumint de ser egoístes, perquè creuen que ser egoísta es sinònim de ser hedonista, i per això, jo he buscat hedonisme, i he trobat:

- Hedonisme: Doctrina filosòfica que identifica el bé amb el plaer.

Potser hauríem de fusionar ambdúes definicions, per fer referència a eixa nova espècie de gent que fa elogi del seu egoísme, quan en realitat es podría dir que perteneixen al terme "egonísme".

- "Egonisme": Doctrina filosòfica portada a terme per prou persones impresentables, que identifiquen el bé amb l'excessiu amor de si mateix, i això fa atendre únicament a l'interés propi, fins i tot fent dany alié. (Consultar també el terme narcisisme).

4 comentarios:

Anónimo dijo...

Jo també crec que tots tenim el nostre punt d'egoisme; uns més gran i altres més menut. També crec que hi ha gent que es "egoísta compulsiva". De tot ha d'haver en aquest món :|

Anónimo dijo...

Crec que també seria interesant parlar de l'altruisme, l'altanerisme, l'egocentrisme... Crec que tots pequem de tantes coses que no hi ha ningú que puga tirar la primera pedra...

Agostí Tiralí dijo...

Encara no sé del tot si puc atribuir-me la paraula d´egonista...Seguiré pensant-ho... He sigut egoista moltes voltes i em fa gràcia l´hedonisme.Aleshores, Què fem del caldo?

Malgrat els anhels i fins i tot presumpcions de perfecció de molta gent, crec que l´egoisme és una cosa innata que ha d´aparéixer sempre en la vida de les persones. En algunes més i en altres menys.

Bon post Sole

yorch dijo...

Pienso que lo importante es el equilibrio. Poder pensar en uno mismo siendo consciente de todos los demás y pensar en los demás sin olvidarse de uno mismo. Oscilando entre los dos extremos es muy difícil quedarse en medio...