"Todo tiempo pasado fue mejor"..

29 d'Octubre de 2007

No se si heu escoltat alguna vegada allò de: "todo tiempo pasado fue mejor". Jo crec, que fins i tot que alguna vegada l'he usada, però pense que perquè no sabia realment el que volia dir.

Per què tot el que ja ha passat ha tingut que ser millor que el que ens passa avuí o el que ens passarà demà? Es que, si ho pensem, "todo tiempo pasado fue mejor", vol dir en realitat "cada día que passe serà peor que el anterior", no? Si faig eixa reflexió, ja no m'agrada tant eixa expressió.

Supose que, aquesta frase, tan usada per les nostres àvies, ha fet sempre referència altres èpoques viscudes per elles, en que el poble era un poble, els cotxes tenien forma de carro estibat per una mula, i la llet i els iogurts les portava un home una vegada per setmana. Ei eixe sentit, l'expressió és correcta, si mirem el deteriorament del poble, que deixa confuses a moltes iaies majors, entre tanta inmobiliària i tanta construcció.

Però, si pensem en la expressió "todo tiempo pasado fue mejor" des d'un punt individualista i propi, vol dir que el nostre passat sempre serà millor que el nostre futur. Cert és, que hi ha èpoques de la nostra vida passada que seran millor que algunes de les que viurem. Però no vull pensar que ja està tot fet, i que cada dia que passe és un pas més per al fracàs.

Així que, propose, des d'un punt més optimista, afegir al meu vocabulari popular i de frases fetes una frase que contrarreste el pessimisme que li entra a un amb allò del "todo tiempo pasado fue mejor". Podria ser, per exemple..."Todo tiempo viniente, cogido con ganas y empeño, podrá ser mejor que el anterior. Y si no mejor, al menos distinto, que ya es algo"


2 comentarios:

Anónimo dijo...

Supose que també quan un es més major més responsabilitats te i més s'angoixa. Mira quan erem uns xiquets, quines preocupacions teniem? Però en fi, mirant cap al futur "todo fin de semana vendrá!!", així es veu amb més optimisme.

yorch dijo...

Sí, yo creo que la frase viene de ahi. Te pasas 20 años de tu vida queriendo ser mayor y resto deseando volver a ser joven, no?