El doctor Jekyll y Mr. Hide...

4 de maig de 2008

No he tingut la sort de llegir aquest llibre, però supose que sé el que tot el món sap: un personatge amb desdoblament de la personalitat mostra les seues dues cares durant el transcurs d'aquesta novel.la, una bona i atenta, i l'altra dolenta i venjativa.

Torne ara a la mèua època de pràctiques i no puc evitar pensar en F., un xiquet de 8 anys que tenia desdoblament de la personalitat, i mentre venia a tu amb aquells ullets blaus i la coroneta d'àngel damunt del cap, creia ser un detectiu privat i maquinava com escapar de l'escola per donar-li a el seu pitjor enemic allò que es mereixia. A simple vista pareix un simple joc de xiquets, però no ho era. A F., era millor tenir-li por que ser el seu amic, era millor passar desapercebut pel seu voltant, perquè estant al seu punt de mira no se sabia mai si era bò o roïn.

Pense ara en quantes persones com F., seran ja adultes. Perquè els xiquets creixen, i aquest desdoblament de la personalitat que tenia el meu alumne és una cosa difícil de "curar", i possiblement la seua familia tindrà que estar tota la vida pendent de la seua medicació, per evitar actes desfortunats.

Bé, doncs, quantes persones podrà haver per ahí amb desdoblament de la personalitat i ni tan sols elles ho saben? Jo crec que moltes, fins i tot jo podria ser una de elles.

No hi ha que confundir un desdoblament, que és una persona amb dues personalitats totalment distintes, amb una persona que pot ser "contradictòria". Una vegada vaig llegir que una persona és contradictoria quan hui diu "si", però demà fa "no", en canvi una persona és "coherent" quan hui diu "si" i fa "si", encara que demà diga "no", i faça "no".

Tota aquesta explicació i redundància que pot resultar inmensament estúpida (ara que repasse el que he escrit ho veig), em porten a pensar en tota aquella gent que de vegades ens topem, per sort o per desgràcia, de les que hui diuen una cosa i demà fan la contrària. De les que hui t'han fet feliç, i demà et faran més mal que mai, de les que hui et fan un somriure, i demà et giren la cara. De les que compten amb tu, i al dia següent no et criden.

Tenen aquestes persones un desdoblament de la personalitat? O potser són persones contradictòries? Tal volta és que hui hem estat parlant amb el Doctor Jekyll, i demà ho farem amb Mr. Hide...

Mai se sap.


No hay comentarios: