Festes 2008...

5 de setembre de 2008

Nit, llums, ni un cotxe pel carrer, gent que riu, iaies a la fresca, cadires amuntonades a l'avinguda la Constitució, una quadrilla de xiquetes amb la mateixa camiseta "olleta 2008". El poble comença a fer olor a festa, i en una hora s'escolta ja Tomàs Ferrús, Jose Luis Valero i Amparito Roca, tot alhora, perquè les comparses van totes al mateix temps a per els seus capitans.

Durant les dues hores que dura el sopar, el poble espera com si res, pareix que siga una nit qualsevol. Però en acabar de sopar a les comparses la caixa de la banda de música comença a marcar el pas, el pas del pas-doble. I la plaça de l'ajuntament es converteix en una reunió a la que assistix tot el poble, menys les iaies a la fresca, que esperen que el passa carrer passe per davant de les seues cases. És el primer dia de la festa, i per això, en la verbena, i darrere d'una barra, es nota l'afluència de gent, que demana mentireta com si no hi haguessen 3 dies més de festa.

El curs comença a Castalla 4 dies després. La gent d'ací ho sap, que el típic "baixó" de principi de tot i final de l'estiu ací no comença el dia 1, perquè el dia 1 ací és el dia l'entrà. A les 12 l'arranc de les bandes, que encara no he aconseguit veure'l mai sencer, i mira que a mi em tira més la música que la festa. La gent a la plaça s'amontona, sobre tot al principi del carrer major, i xé, no sabeu que per ahí és per on ixen les bandes cap a l'esglesia? Clar que ho saben, i per això és posen ahí mateix.
A les 4 de la vesprada, els pobres músics comencen el seu calvari d'arreplegar als capitans i les dames de les seues comparses (dic calvari, perquè com a músic que sóc, no m'agrada gens això d'anar amunt i avall a arreplegar ningú). I a les 5 tot el món ja seu a les seues cadires, esperant la comparsa cristiana, i després la mora.

Per la nit, la processó de la baixada de la mare de deu. Que no m'havia donat compte jo de que ací és un dels pocs llocs on la baixen tirant amb els alcabussos (Perquè m'ho va dir una amiga. Colivenca tenia que ser!), i ja es queda a l'esglesia fins el dia 4 que s'acaben les festes i és hora de pujar-la.

El dia 2 es el primer dia de trons, i jo, que visc ací al convent, vos puc dir que si: és el primer dia de trons. I els cristals del meu balcó comencen a tremolar a les 12 del mig dia, i si has estat el dia anterior fins les 6 del matí darrere la barra, i ja t'ha despertat la diana dels mariners, la dels pirates, la dels moros grocs i la dels maseros...Els trons cauen com un poal d'aigual gelada. En fins...en festes no es dorm massa no? Ja dormirem el dia 5!

El dia 3, pel matí el desfile dels xiquets, i per la vesprada l'ofrena. L'absència d'actes per a la gent adulta des de les 8 del matí (que és la diana), fins les 7 que comença l'ofrena fa que l'alcohol siga un bon company del dia. I a conseqüència d'això, des de fa uns anys, han sorgit dos actes nous: la falla al voltant d'una farola i amb la banda tocant: valència...menja merda amb paciència i voràs que bona està la la la ...(algú sap la lletra de veritat?) , i la ambaixada de broma, on a base de versos i amb molta ironia i sarcasme es fa un repàs a tota la vida política i social de la gent més famosa de Castalla (i Onil).

I finalment, el dia 4 és el segon dia de trons, i després de tres dies, este segon dia de trons encara fot més que el segon. Per la nit, és la processó en la que es torna a la mare de deu de la Soledat a l'ermita, acompanyada pels festers que van arrastrant els peus costera amunt. I pels músics que encara els arrastren més.
Supose que els festers que esteu alla amunt a l'ermita no sabeu que durant una hora des de que s'acaba la processó fins que baixen les comparses, el poble queda mort, desert. Pareix un poble fantasma, que tot haja acabat. Però no. Una hora més tard, baixen les comparses, i els músics acompanyen per última vegada (fins l'any que ve), les dames i els capitans a les seues cases, on possiblement es gitaran i no s'alçaran fins dos dies després.

I els músics? Els músics, pobrets meus, només tenen eixa nit per descansar, perquè el dia 5 comencen les festes en Villena, el 6 en Beneixama, el 10 en Mutxamel, l'11 en Ibi, i el 12 en Sant Joan....

Definitivament, el mes de Setembre és el més de les festes per ací per la contornà. I el més en que els músics fan l'agost. Però xé, sense música no hi ha festa!

No hay comentarios: