El primer foguet...

20 d'octubre de 2009


Tornava a casa sobre les 8 de la vesprada i des del carrer convent he vist un xicotet filet de fum des d'alguna teulada pròxima... Pareix una tonteria, però quan arriba el fred i veus el primer fil de fum penses en la foraca, en la calentoreta, i per què no, en una rostideta al foc, mil vegades millor que en la cuina.

Sempre entre per la porta del pati, però hui no se per què (tal volta per la gossera de caminar unes passes més, perquè estava cansada), he entrat per la porta principal. He rollat la clau, i la gelor de l'entrada m'ha pegat la bufetada. Crec que no hi ha en el món una entrada més freda que aquesta. Quasi tremolant i amb els pels de punta he passat a la sala d'estar, i allí estava: el primer foguet de l'hivern. La llum i la televisió apagades, només la claror i el sò del foc.

L'àvia sempre trucava per telèfon per avisar que ja havia encés la foraca. Eixe mateix dia passaves a veure-la i estava sentada al seu sofà, a fosques, disfrutant de la claror i la calor del foc, i amb la planeta en la mà, per si s'apagava poder avivar-lo.

No he pogut evitar imaginar-me-la, i m'he sentat al sofà, que és un sofà diferent, però està al mateix lloc on estava el seu.

I després de disfrutar del silenci i de la foscor de l'habitació m'he alçat i he despenjat el telèfon...


- ...hui hem encés el primer foguet de l'hivern...

7 comentarios:

Esther Quilis dijo...

Huyyyy!! Que gusteeet!!! No hi ha calentoreta tan bona com la de la foraca! Besets!

yorch dijo...

Y justo en el sofa de al lado es donde yo voy a acampar cuando vaya a verte. Por lo menos hasta Abril o Mayo del año que viene...

kuxa dijo...

OOhhhhh!! Me encantan las ximeneaas... q suerte tienes!! grrrrrrr :( :(

cataor dijo...

Y lo mejor del fuego, que no ha contado, son las patatas fritas, la carne al fuego i les coquetes a les graelles que feia l avia. üniques.... o que?

Soledad Pérez Cerdà dijo...

bua...ja veus...ho havia oblidat per moments...

german dijo...

una llar!! jo recorde la de la meua infància i quasi que l'he poguda olorar gràcies al teu relat!! :) Són moltíssims records... i l'olor tan especial!!! -gran paraula "foraca"!! ;)

Soledad Pérez Cerdà dijo...

és típica d'ací de la rodalia..jeje