9 d'octubre...

5 d'octubre de 2010

Davant la proximitat del 9 d'octubre, a totes les escoles s'estaran fent activitats per explicar als alumnes la història de Jaume I. I hui, que he hagut d'estar a l'aula de primer, he experimentat la dificultat d'explicar aquesta història tenint en compte que a l'aula hi havia dos alumnes àrabs.

Supose que fa uns anys era ben fàcil: Jaume I, el conqueridor, va arribar i es va posar a matar moros "a diestro y siniestro". Ara, amb els moviments migratoris que tanta gent està patint, les nostres escoles gaudeixen d'una diversitat que per una banda dona una riquesa cultural i per altra fa difícil explicar certes històries sense caure en un "vam expulsar Mohameeeed! jaja!", acompanyat per un dit que assenyala aquell xiquet que res té a veure amb aquesta història.

En definitiva, no estaria mal revisar quin vocabulari utilitzem per explicar aquestes coses, i de quina forma ho fem. Perquè que m'explique algú a mi quin dret té cap rei, polític, religiós, etc., a expulsar ningú de cap lloc, essent tots persones com som.

I si cap xiquet t'ho pregunta, no és fàcil explicar-li que el món és més injust i més dolent del que ell encara no pot imaginar...per molta festa que siga el 9 d'octubre.

6 comentarios:

jordi kukat dijo...

En lloc de contar el 9 d'octubre com a una representacio de conquesta de Jaume I, conta'ls les coses bones que van aportar els arabs a la nostra cultura, o altres coses boniques del Pa'is Valenci[a.

Si contarem per que es cel.lebra cada 'festa'....mira el dia de la Hispanidad....XD Milers d-indis massacrats i els espanyols ho cel.lebren.....

PS> No hem va b'e el teclat...Ho lamente
XD

TROMPANETES dijo...

Me encanta este post y me encanta el comentario de "kukat". Que bonita forma de explicarlo tan alternativa y tan enriquecedora!! Ya me dirás si puedo publicar tu enlace en mi facebook porque es pa enseñarlo a más de uno.

Sole dijo...

Kukat: molt bon canvi de perspectiva. hi ha que mirar les coses bones i no les dolentes!

Trompanetes: para publicar en facebook. Copias el enlace del post y lo pegas en "enlace" en facebook. Le das a adjuntar, publicar, y au!

este es el enlace:

http://bogeriesmeues.blogspot.com/2010/10/9-doctubre.html

cerve pronto!! jejej..

Diaz-Mataix dijo...

Hola

Abans de res m'agradaria felicitar-te pel blog. Et llig des de fa temps i m'agrada molt com escrius i el que expliques en les diferents entrades.

En quant al 9 d'octubre els pots contar que quan Jaume I va arribar a València no va expulsar als moros. De fet es van poder quedar i se´ls va respectar la religió, la llengua, els costums, etc.
Els problemes van vindre prou més tard: els van obligar a convertir-se i al final van ser expulsats. Però ja dic, tot això va ser segles desprès.
També els pots contar que durant molts segles a la peninsula van conviure els jueus, els àrabs i els cristians en prou harmonia.
No se, son idees que em venen al cap.
Una abraçada.

Sole dijo...

Gràcies!

Jesús Párraga dijo...

Jo, allò que em pregunte és... per què s'ha d'explicar res d'això als xiquets de 1r (supose que de primària). Per altra banda el mateix Fuster (a "Nosaltres els valencians")deia que l'expulsió dels "moriscos", que va ocòrrer al segle XVII (si no me'n recorde malament) va ser necessària per a la cohesió nacional del País Valencià. En qualsevol cas daurar la píndola de la història mai és bo per a ningú, que al remat, per tal de ser políticament correctes el rei En Jaume apareixerà als manuals com a militant d'Esquerra Republicana de Catalunya :D